În Anul Centenar Biserica Ortodoxă Română a recunoscut sfințenia unui mare român care, pe lângă virtuțile sale, a contribuit și la Marea Unire: ierarhul Dionisie Erhan.
Propunerea de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) a venit din partea Sinodului Mitropoliei Basarabiei ca urmare a demersurilor Episcopiei Basarabiei de Sud.
În acest sens au fost avute în vedere: ortodoxia credinței, activitatea deosebită desfășurată de episcopul Dionisie Erhan ca stareț al Mănăstirii Suruceni, dar mai ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și, mai apoi, ca episcop de Ismail și Cetatea Albă.Sf. Dionisie: scurtă biografie
- La numai 15 ani, în data de 28 noiembrie 1883, a intrat în obştea mănăstirii Suruceni.
- În 1908 a fost ales starețul Mănăstirii Suruceni;
- 80% dintre membrii Sfatului Țării îl aveau ca povățuitor și duhovnic pe starețul Dionisie;
- A fost hirotonit episcop în anul Marii Uniri;
- A trecut la cele veșnice în 1943.
Au fost remarcate calitățile intelectuale și morale deosebite ale Episcopului Dionisie, precum și faptul că era un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi și al cărților de cult, un apreciat duhovnic, un luptător pentru binele românilor din Basarabia și pentru afirmarea valorilor naționale.
Astfel, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române întruniți în Sinod în data de 25 octombrie 2018 au hotărât canonizarea ierarhului Dionisie Erhan.
Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române și prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.
Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.
33 sfinți români
În perioada patriarhatului Preafericitului Părinte Daniel au fost canonizați 33 de sfinți autohtoni.
Românii care s-au învrednicit să devină icoanele cele mai vii ale lui Hristos şi a căror sfinţenie a fost recunoscută de Biserică în perioada 2007-2017 sunt:
- Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu;
- Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic, Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați, Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău, Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani;
- Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, Sfântul Voievod Neagoe Basarab și Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul;
- Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel;
- Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului;
- Sfinţii Mitropoliţi Andrei Șaguna și Simeon Ştefan;
- Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici;
- Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Turnu, Daniil și Misail de la Mănăstirea Stânişoara;
- Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei şi Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei;
- Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul;
- Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei;
- Sfântul Gheorghe Pelerinul;
- Sfântul Dionisie Erhan.