Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

EXCLUSIV: Adevaratele motive care l-au impiedicat pe Arhiepiscopul Atenei sa participe la Sinaxa de la Geneva

publicat pe 29 February 2016


Un mitropolit din Grecia de Nord, care a dorit sa ramana anonim, și-a exprimat recent opinia, explicand ca "motivele canonice", și nicidecum "cele personale", sunt cele care au impiedicat participarea Arhiepiscopului Atenei la ultima Sinaxa pregatitoare a Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, a Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe, din acest an (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®). În opinia sa, cel puțin patru astfel de motive canonice pot fi scoase in evidenta. Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe® va pune la dispozitie, in randurile de mai jos, in exclusivitate, traducerea opiniei mitropolitului, semnalata de surse proprii aflate in zona.

Primul motiv canonic: interferența necanonică a Patriarhului Constantinopolului în alegerea Mitropolitului de Ioannina. În dreptul canonic, acest lucru este clasificat ca fiind o intruziune in jurisdicția altei Biserici locale. Tinutul se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe a Greciei. Acesta este condus de "ierarhii slujitori" (articolul 3 din Constituția Greciei) ai "Vechii Grecii" (teritoriu elen, care si-a câștigat independența în secolul al XIX-lea) și "Noilor teritorii". Exista si exceptii: Creta, Cicladele si Sfântul Munte Athos sunt conduse de către Patriarhul Constantinopolului. Biserica Greciei este autocefală și este condusă de Sinodul Episcopilor, condus de Primat, adica de Arhiepiscopul Atenei. Arhiepiscopul Atenei este menționat în diptice și pomenit de Patriarhul Ecumenic, cum sunt toți conducătorii altor Biserici Ortodoxe Autocefale. Alegerea noilor episcopi, este cea mai importantă sarcină administrativă încredințată episcopilor Bisericii. Orice amestec din afară în acest proces, venit din partea autorităților, fie civile sau bisericești, este ilegal și inadmisibil din punct de vedere canonic. Este bine cunoscut faptul că Patriarhul Bartolomeu s-a implicat in procesul de alegere a Mitropolitului de Ioannina.

Al doilea motiv este deschiderea unei reprezentante a Patriarhiei de Constantinopol, în Atena, fără nicio autorizație primită din partea Arhiepiscopului Atenei și al intregii Grecii. Pe aceasta tema, mitropolitul sustine următoarele: "Arhiepiscopul Serafim, vesnica sa-i fie pomenirea, a prezis acest lucru, atunci când a refuzat stabilirea acestei reprezentante. Reprezentantul Patriarhiei este totuna cu un arhiepiscop", a spus el, conform publicatiei "Prezentul", adaugand: "Fanarioții doresc o reprezentare separată, pentru a avea putere în interiorul Arhiepiscopiei mele și a provoca discordii". Provocarea sau divizarea prin disensiuni în altă Biserică locală, este pedepsită într-un mod foarte sever de Sfintele Canoane.

Al treilea motiv este încercarea Patriarhiei Ecumenice de a negocia cu Guvernul Elen o schimbare a statutului oficial al reprezentării patriarhale in Atena, ridicând-o la nivel de "Exarhat". Acesta este un alt caz de interferență necanonică în jurisdicția altor Biserici locale.

"Unii episcopi, acum, chiar mă întreaba: cum de Arhiepiscopul nostru, în ciuda a toate acestea, încă il mai aminteste pe Bartolomeu în diptice?", a marturisit mitropolitul.

Al patrulea motiv este dorința Patriarhului de Constantinopol de a diviza treptat Biserica locală a Greciei, care din punct de vedere administrativ depinde de Atena.

"Vechea Grecie ar fi asociata cu Biserica Autocefală a Greciei, din 1850, 1855 și 1866, în timp ce Noua Grecie, care a fost eliberata în 1912-1913 de sub jugul otoman, spiritual și administrativ ar aparține de Patriarhia Ecumenica, adică, pare situată în afara statului elen".

"Astfel, noi suntem în mod neintenționat in mainile lui Erdogan-Davutoglu. O exagerare? Deloc! Turcii încearcă să separe Grecia insulara de Grecia continentală, pe arena geopolitică", argumenteaza mitropolitul. Apoi continuă: "Pe de altă parte, aceste încercări sunt efectuate, totodata, în sfera Bisericii. Ei visează să reducă drastic autoritatea administrativă a Bisericii Greciei și să se întoarcă la limitele din 1882. Anterior, în septembrie 2015, a mai existat o încercare de a diviza ierarhia Bisericii Greciei. Patriarhul Ecumenic a trimis invitații la o intrunire, doar mitropolitilot din sudul Greciei".

"Deci, toate motivele canonice menționate mai sus existenta, justificand lipsa prezentei Arhiepiscopului Atenei la Geneva, iar ele nu sunt în niciun caz 'personale'. În același timp, aceasta l-a determinat pe Arhiepiscopul Atenei sa trimita o delegație a Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Greciei, la reuniune. Patriarhia Ecumenică îmbrățișează Europa de Vest, America, Australia și Asia, conform sfintelor canoane. Sa lase ierarhia Bisericii Greciei în pace. Avem nevoie de o Grecia puternica, unita canonic și spiritual, care sa o sprijine pe maica sa, Biserica din Constantinopol, în loc să fie un fel de satelit captiv, marionetă, al Patriarhiei", a remarcat, concluzionand, unul dintre mitropolitii Greciei de Nord.

Sursa: www.lonews.ro




 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705