Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Părintele Mihail Cazacu a trecut la Domnul

publicat pe 11 martie 2007

Cu profundă durere obştea sfintei mănăstiri Sireţi anunţă mutarea la Domnul a marelui duhovnic Mihail Cazacu, părintele duhovnicesc al obştii de la Sireţi si duhovnicul multor suflete din Canada, America, Romania, Moldova şi alte colţuri îndepărtate ale lumii. Părintele ieromonah Mihail s-a mutat la Domnul vineri 9 martie 2007 orele 18:55 în liniştea chiliei sale de la mănăstirea Sireţi înconjurat de întreaga obşte. Odată cu intemeierea mănăstirii Sireţi părintele Mihail a fost alături de obşte cu sfaturile sale duhovniceşti şi cu prezenţa sa binecuvântată petrecând aici în fiecare an în perioada verii, liturghisind zilnic şi zidind duhovniceşte atât obştea monahilor cât şi poporul binecredincios. La 15 septembrie 2004 părintele Mihail împreună cu arhimandritul Mina Dobzeu şi stareţul sfintei mănăstiri Sireţi arhimandritul Porfirie sfinţesc locul viitoarei ctitorii biserica cu hramul Buneivestiri şi Sf. Ioan Iacob Hozevitul, biserica ce astăzi este finalizată în materie de construcţie, după acest eveniment părintele lucrând cu "timp si fără timp" cu o energie şi o dragoste neînteleasă de alţii pentru mănăstirea Sireţi.

La 15 august 2006 protoiereul mitrofor Mihail Cazacu depune voturile monahale la mănăstirea Sireţi astfel devenind ieromonahul Mihail, duhovnicul, ctitorul, dar şi vieţuitorul pentru totdeauna al mănăstirii Sireţi.

Duminică 11 martie 2007 după săvîrşirea Sfintei Liturghii s-a săvîrşit slujba prohodirii de către un sobor de preoţi în prezenţa credincioşilor şi a membrilor familiei, şi a fiilor duhovniceşti veniţi din Toronto, Canada. Trupul părintelui Mihail a fost aşezat pentru a se odihni de toate ostenelile sale pîna la obşteasca înviere în cripta bisericii Buneivestiri.

Celor ce l-au cunoscut şi apreciat îi îndemnăm să înalţe rugăciuni pentru odihna cu Sfinţii a sufletului său încredinţândui că şi părintele va mijloci neîncetat către Domnul pentru noi toţi. Pe această cale vă anunţăm că sîmbătă 14 aprilie 2007 se va savîrşi Sfânta Liturghie şi Parastasul de 40 de zile pentru părintele Mihail.

Obştea Sfintei Mănăstiri Sireţi


Mesajul unui fiu duhovnicesc din Canada:

Parintele Mihail Cazacu a trecut la Domnul in ziua Sfintilor 40 de Mucenici, 9 Martie, la ceasul Vecerniei. Pentru noi, cei care l-am cunoscut (si sunt multi care i-au remarcat figura sa harismatica), este o grea pierdere caci ne-a fost tuturor ca un bun parinte si dascal duhovnicesc.

Daca vreodata un pictor ar fi cautat un model desavirsit pentru a zugravi chipul blajin al lui Mos Craciun, atunci cu siguranta acesta ar fi fost Parintele Mihail, cu parul si barba albe de nea, cu surisul suav si cu aplecarea spre neincetata daruire. Intotdeauna avea ceva de impartit pentru cei pe care-i intilnea: o iconita, o cruciulita, o binecuvintare pe crestet, un cuvint bun pentru un suflet intristat, un sfat intelept pentru o minte tulburata, facindu-se, dupa cuvintul Apostolului, "tuturor toate", "cu timp si fara timp". Pastrez cu evlavie un Ceaslov pe care mi l-a daruit si in care, dupa insemnarile sale, se pot vedea nume a celor pentru care se ruga si orele de rugaciune, de multe ori inainte de ivirea zorilor (4 AM), asemenea pravilelor monastice. Si pentru noi, cei inca lipsiti de existenta unei adevarate manastiri romanesti, Parintele a reprezentat prototipul monahului, care, traind cu trupul in mijlocul tumultului unui mare oras, avea mintea inaltata la Cer, iar inima gata deschisa catre nevoia aproapelui.

Care dintre preotii ortodosi slujitori din tot Torontul sa fi avut nevoie de un suplinitor, in perioadele de concedii, examene sau delegatii, si sa nu fie gasit un sprijin in Parintele Mihail, care, desi incarcat de ani si purtind crucea unei suferinte nemiloase, venea sa slujeasca cu multa rivna si dragoste?

Cine dintre credinciosi, avind un necaz sau dorind dupa un sfat, sa fi apelat prin telefon sau sa-i calce pragul apartamentului si sa nu fi primit mingiierea sau indrumarea dorite?

Cite perechi de soti, intristate de lipsa copiilor, nu i-au cerut sa se roage "pentru roada pintecelui" si sa nu dobindeasca in chip miraculos ceea ce au cerut?

In ultima parte a vietii, Parintele Mihail trimetea toata agonisita sa in Basarabia, unde a ctitorit doua manastiri, una dintre ele fiind Manastirea Sireti, unde a si adormit intru Domnul.

Pentru toate acestea, pe care le stim, si pentru cele pe care numai Bunul Dumnezeu le cunoaste, sa-i fie odihna si amintirea vesnica.

Cristian-Bogdan Stoenescu > Toronto


Poze de la înmormîntare »




 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705