Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Sfintele Moaşte ale Sf.M.Mc. Iacov Persul

publicat pe 25 martie 2007

În 1997 stareţul mănăstirii arhim.Porfirie Dobre avînd o deosebită evlavie către cele sfinte, dar mai ales către Sf.M.Mc.Iacov Persul şi avînd dorinţa sfîntă de a înălţa o sfîntă mănăstire mijloceşte la stareţa sfintei mănăstiri Dragomirna din judeţul Suceava România de la care obţine un deget şi o parte din mîna dreaptă şi o particică din craniul Sf.M.Mc. Iacov Persul în cinstea căruia incep lucrările de zidire a unui paraclis în primăvara anului 1999. Şi în toamna aceluiaşi an este sfinţit prestolul acestui paraclis în care deasemenea au fost depuse o parte din Moaştele Sf.M.Mc. Iacov Persul după vechea tradiţie a bisericii ortodoxe ca in piciorul Sfintelor Altare să fie aşezate cu mare cinste Moaştele Martirilor.

Mai tîrziu se alătura acestei obşti începătoare părintele Mihail Cazacu, şi văzînd rîvna acestor părinţi către cele Sfinte, aduce prin sîrguinţa sa o mare parte din Moaştele pe care le deţine mănăstirea în prezent. Mîna la început nu a fost expusă la închinare deoarece s-a hotărît că ar trebui confecţionat un chivot în formă de mînă ceea ce era destul de costisitor pentru obştea de la Sireţi care înca nu este aşa cunoscută anume datorită faptului că este începătoare.

În toamna anului 2006 vrednicul de pomenire ieromonahul Mihail împreună cu o fiică duhovnicească a sa, acordă o parte din bani pentru confecţionarea chivotului necesar mîinii Sf.M.Mc. Iacov Persul, şi aşa cu cheltuiala lor şi cu străduinţa părintelui stareţ arhim.Porfirie la sfîrşitul lunii septembrie se face comanda pentru confecţionarea chivotului la un vestit argintar moldovean. Argintarul s-a angajat ca pînă la Crăciun mîna să fie gata dar s-a prelungit lucrul pana la mijlocul lunii martie astfel că cel care a suportat întrega cheltuială pentru chivot era deja la Domnul.

Mîna este confecţionată din argint poleit cu aur şi este împodobită cu pietre preţioase. Mîna Sf.M.Mc. Iacov Persul este astfel cea mai mare comoară duhovnicească a sfintei mănăstiri Sireţi. De la confecţionarea chivotului, mîna a fost spre închinare în Chisinău la biserica comunităţii ruse cu hramul „Sf.M.Mc. Gheorghe Purtătorul de biruinţă” şi în oraşul Străşeni la biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

Mîna este expusă spre închinare în paraclisul care-i şi poartă numele. Cei care vor să se închine Sf.M.Mc. Iacov Persul sunt aşteptaţi cu drag.




 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705