Noutăţi
1/14 mai – Sfinţii Cuvioşi Mucenici Eftimie, Ignatie şi Acachie
Pildă de pocăinţă şi întoarcere la Dumnezeu pentru tinerii de astăzi. Părţi din Sfintele lor moaşte se păstrează şi la mănăstirea Sireţi.
Viaţa Sfantului Cuvios Nou Mucenic Eftimie
(după proloagele de la Ohrida)
Acest Sfânt mucenic s-a născut în satul Dimiţiana din Pelopones. Copil fiind, el a dus o viaţă creştină în care fusese botezat şi crescut, dar mai târziu a trecut în România unde s-a dedat unei vieţi de mari desfrânări. În acest trai desfrânat petrecând, duhul necurat i-a pus în gând să se facă musulman, ceea ce a şi făcut. Dar imediat după aceea o cumplită mustrare de conştiinţă a pus stăpânire peste el. el s-a întors iar la Sfânta credinţă şi a plecat la Sfântul Munte Athos, unde s-a tuns monah. Cu binecuvantarea părintelui duhovnicesc el a călătorit la Constantinopol unde a reuşit să pătrundă până la Marele Vizir. Ajungând în faţa lui, Eftimie a început să-şi facă semnul Sfintei Cruci, să-L laude pe Hristos şi să lepede credinţa musulmană înaintea feţei Vizirului. După chinuri şi torturi prelungite el a fost omorât prin decapitare în Duminica Floriilor, în ziua de 22 martie a anului 1814. La moaştele lui nu au întârziat să se facă minuni. Sfântul lui cap se păstrează la Mănăstirea rusească a Sfântului Pantelimon din Sfântul munte Athos. Aşa a luat mucenicia acest tanăr de douăzeci de ani care murind mai întâi lui Hristos, a murit apoi pentru El.
Viaţa Sfântului Cuvios Nou Mucenic Ignatie
(după proloagele de la Ohrida)
Acest Sfânt Ignatie era de neam bulgar, din Ţinutul Eski-Zagora. Acesta este vestitul ţinut al Zagorei care a dat lumii şi Bisericii lui Hristos mulţi Mari nevoitori şi sfinţi mucenici. Sfântul Ignatie s-a nevoit la Schitul Sfântului Ioan Botezătorul din Sfântul Munte Athos. El s-a dat de bunăvoie la chinuri din partea turcilor pentru Numele lui Hristos, şi a fost spânzurat la Constantinopol în a opta zi a lunii octombrie, anul 1814. Sfintele lui moaşte sânt de minuni făcătoare, iar sfântul lui cap se păstrează cu cinste la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Sfântul Munte Athos.
Viaţa Sfântului Cuvios Nou Mucenic Acachie Pantofarul
(după proloagele de la Ohrida)
Acest sfânt Acachie era din satul Neohorion de langă Tesalonic. Maltratat cumplit de către stăpânul lui la Serres, Acachie a trecut la mahomedanism. Mai târziu, pocăindu-se cu amar şi luând asupră-şi chipul monahicesc, el a vieţuit la Muntele Athos la Mănăstirea Hilandar. Biata lui maică, o femeie săracă şi iubitoare de Hristos, l-a povăţuit astfel: „Aşa cum de bună voia ta te-ai lepădat de Domnul, aşa acum trebuie tot de bună voia ta să iei asupră-ţi cu curaj mucenicia pentru El”. Fiul a urmat sfatul maicii lui. Cu binecuvântarea Părinţilor de la Sfantul Munte, Acachie a călătorit la Constantinopole, unde turcii l-au prins şi i-au tăiat capul in ziua întâi a lunii mai 1816. Sfântul cap al acestui cuvios mucenic se păzeşte în Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Sfântul Munte Athos.
Icoana Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie cu părţi din sfintele lor moaşte aflată în mănăstirea Sireţi