Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Prăznuirea Sf.Sfinţit Mucenic Haralambie

publicat pe 23 February 2009

HaralambieSfântul Sfinţit Mucenic Haralambie

În fiecare an, credincioşii ortodocşi sărbătoresc ziua Sfântului Haralambie, mucenic care a trăit în perioada împăratului roman Sever (193 - 211 d.Hr.), martir care a devenit vestit prin puterea credinţei sale şi prin convingerea cu care propovăduia numele lui Iisus Hristos.

Sfântul Haralambie a fost episcop al cetăţii Magnezia, din Asia Mica, acolo unde guvernator al provinciei era Lucian dregătorul. Acesta nu suporta harul dumnezeiesc al bătrânului episcop, mergând până la a le porunci într-o zi ostaşilor să-l aresteze pe Haralambie şi să-l aducă în faţa sa, pentru a-l judeca.

Sfântul Haralambie nu s-a arătat deloc înfricoşat de persecuţiile cu care îl ameninţa dregătorul, ba chiar a repetat cu mai multă convingere credinţa sa în Hristos. Atunci, Lucian a dat ordin ca episcopul să fie dezbrăcat de hainele preoţeşti şi să fie brăzdat - pe tot trupul - cu unghii de fier, pentru ca la sfârşit să i se taie fâşii de piele de pe corp.

Groaznic rănit, Sfântul Haralambie a ţinut să mai spună doar atât: “Mulţumesc vouă, fraţilor, că - jupuind trupul meu cel vechi şi bătrân - m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos”. Efectul a fost exact invers decât cel la care se aştepta crudul Lucian: numeroşii oameni aduşi să vadă torturarea lui Haralambie au fost impresionaţi de răbdarea şi curajul cu care mucenicul a îndurat atâtea chinuri, dar şi de neîncetatele sale rugăciuni pentru toţi cei de faţă.

Şi, în loc să renunţe Sfântul Haralambie la credinţa sa, i-a convins pe toţi cei care au văzut tortura să se lepede de idoli şi să creadă în Hristos. Văzând acestea, dregătorul a poruncit să le fie tăiate capetele tuturor. Se spune că până şi fata împăratului, Galina, a fost convinsă de martirajul cu care Sfântul Haralambie a răbdat cele mai grele chinuri, l-a acceptat pe Hristos şi s-a botezat.

Se întâmplă în anul 202 d.Hr., atunci când, nereuşind să-l determine să renunţe la credinţa sa, dregătorul Lucian a sfrâşit prin a comanda ostaşilor să-i taie capul Sfântului Haralambie.

Astfel a ajuns să se numere printre sfinţi cel care este considerat apărător împotriva bolilor, ocrotitor al celor aflaţi în suferinţă.

În credinţa populară, Sfântul Haralambie este imaginat ţinând bolile în lanţuri, în special ciuma, pentru a le da drumul atunci când oamenii îi nesocotesc ziua.

Ca simplu om, înainte de a fi slujitor al bisericii şi martir, Haralambie a fost păstor, motiv pentru care a fost ales ca patron al animalelor domestice.

Sf_Mc_Haralambie




 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705