Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

5/18 octombrie - Pomenirea Sfintei Muceniţe Haritina

publicat pe 18 octombrie 2017

Marți, 17 octombrie 2017, începând cu ora 22 00 la Manastirea „Sf M. Mc Iacov Persul” s-a săvârşit slujba Privegherii întru cinstea și pomenirea Sfintei  Mucenițe Haritina al cărui cinstit Cap se păstrează cu evlavie în Sfânta noastră Mânăstire.

***

Sfânta Haritina a viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creștinul Claudiu.

Dometie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creștină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului: "Este adevărat, tânără, că fiind creștină tu însăți, îi mai înșeli și pe alții, ademenindu-i la credința ta profană?" Haritina a răspuns cu curaj: "Adevăr este ca sunt creștină, dar minciună este ca i-aș înșela pe alții; dimpotrivă, pe cei înșelați eu îi scot la calea adevărului, aducându-i pe ei la calea Domnului meu Hristos."

Pentru credința în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nici o pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca niște desfrânați sa o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca aceia să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat in Împărăția Cerurilor.




 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705