Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Scandal uriaș în Biserica Ortodoxă a Georgiei. Un preot voia să-l asasineze pe patriarhul Ilia al II-lea

publicat pe 02 martie 2017

patriarch-ilia-ii-1024x735

Tentativa de asasinare a Catholicos-Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea, a fost confirmată în mod oficial. Evitând o operație la Tbilisi, de la care nu se dorea să scape viu, Patriarhul, aflat în Germania, nu a putut fi nici otrăvit de către unul dintre apropiați

Parchetul georgian a confirmat oficial informația conform căreia a fost o tentativă de asasinare a mai marelui Bisericii Ortodoxe Georgiene, Catholicos-Patriarhul Ilia al II-lea.
După cum s-a dovedit, părintele Gheorghe Mamaladze, directorul gestionarii proprietăților Patriarhiei, intenționa să-l otrăvească cu cianură pe Patriarh. În acest scop, el a luat cu el otrava pentru a ajunge la Berlin, unde Întâistătătorul este în prezent pentru tratament medical. Preotul a fost arestat la aeroportul din Tbilisi.
Procurorul-șef al Georgiei, Irakli Shotadzé, a declarat la un briefing:
Gheorghe Mamaladze avea relații sistematice cu  Catholicos-Patriarhul și anturajul său. S-a stabilit la anchetă că el pregătea uciderea unei persoane și, tocmai în acest scop, a achiziționat o substanță toxică de la un necunoscut„.
S-a comunicat că investigațiile au început după o declarație la Parchet, care a fost semnalată la data de 2 februarie 2017. Un bărbat, al cărui nume nu este cunoscut, a revelat că Părintele Gheorghe a vorbit cu el, în scopul de a-l ajuta să obțină cianură în schimbul unei recompense. Totuși, Mamaladze a reușit să obțină substanța toxică. Otrava a fost găsit asupra lui când a fost cercetat la aeroport. In plus, arme de foc de fabricație artizanală precum și muniție au fost găsite la domiciliul suspectului.
Postul de televiziune „Rustavi-2”, afiliat fostului președinte georgian Saakașvili, a anunțat atacul eșuat împotriva Patriarhului (referindu-se la surse anonime) cu câteva ore înainte ca această informație să fie confirmată de către poliție.
Impresia generală care se desprinde din acest caz este faptul că mulți oameni suspectau în Georgia posibilitatea unui atac împotriva Patriarhului Ilia al II-lea.
Pe 8 februarie, de exemplu, analistul politic Archil Gamzdaria a scris pe Facebook că Patriarhul Georgiei Ilia al II-lea este în mod serios amenințat. Autorul nu a dezvăluit sursele sale, dar a spus că, în cazul în care intervenția chirurgicală care ar fi trebui să o sufere Întâistătătorul, ar fi fost programată la Tbilisi (cum era planificat inițial), aceasta ar fi fost pentru el mandatul său pentru moarte. Dar, în cele din urmă, s-a decis să se facă operația în Germania, deși  aceasta n-ar fi garant securitatea Patriarhului.
Cred că au fost frecușuri serioase în acest caz. Este posibil ca autorii să nu fi fost în măsură să-și realizeze planul lor„,

a scris Gamzardia, care crede că, conform planului conspiratorilor, Patriarhul nu ar fi trebuit să se întoarcă în viață de la Berlin.

Preotul care a fost acuzat de atentat la viața Patriarhului, s-a plâns anterior de corupția din Biserică

BILISI, GEORGIA – MAY 17: TBILISI, GEORGIA – MAY 17: Ortxodox activists with priest on the steps of former Parliament where Gay activist initially planned the rally. Gay Rights activisist were unable to hold a rally in Tbilisi center to mark the International Day Against Homophobia . May 17, 2013 in Tbilisi, Georgia. They had to change the initially announced venue of the rally after area outside the former parliament building on Rustaveli Avenue was filled by thousands of anti-gay, Orthodox activists, who were led by Orthodox priests. Encouraged by the statement of head of the Georgian Orthodox Church, people at this counter demonstration, some holding banners reading “Stop Homosexual Propaganda in Georgia”, say they will not allow gay rights activists to gather outside the former Parliament building. At least twelve people, including at least three policemen, were hospitalized after sustaining injuries in separate incidents. / info from civil.ge

Părintele Gheorghe Mamaladze, responsabilul de administrarea averii Bisericii al Patriarhiei din Georgia, care a fost arestat pentru complot împotriva unuia dintre episcopii Bisericii, a trimis anterior o scrisoare în adresa Patriarhului Ilie al II-lea, scrie paginaderusia.ro.

Scrisă la sfârșitul anului 2016, scrisoarea reclamă coruptia din sanul Bisericii si relatiile dintre autoritățile statului și Patriarhie, a anunțat postul de televiziune „Rustavi 2”, care a publicat scrisoarea.

„În opinia noastră, o mulțime de fapte pot conține semne ale unor infracțiuni, urma  carora duce la funcționarii civili și religiosi de rang înalt al Patriarhiei,” – se spune in scrisoarea citata de „Georgia on-line”. În scrisoare, Mamaladze cerea permisiunea de a anula toate tranzactiile imobiliare, facute în numele Patriarhului.

Autenticitatea scrisorii nu a fost încă confirmată.

Postul de televiziune „Rustavi 2”, citând surse din organele judiciare, a anuntat pe 12 februarie despre arestarea șefului Directiei de Administrare a Averii Patriarhiei din Georgia, Gheorghe Mamaladze, care este suspectat de tentativă de atentat la viata Patriarhului Ilie al II-lea.

Pe 13 februarie, Procuratura Generală din Georgia a confirmat reținerea lui Mamaladze. Potrivit poliției, el a cumparat cianură pe care a încercat s-o trasporte în Germania, unde se afla sub tratament Ilie al II-lea.

În Georgia a fost prevenită o încercare de asasinare a Patriarhului Ilie al II-lea

Procurorii din Georgia au reușit să prevină un atentat asupra vieții capului Bisericii Ortodoxe Georgiene. Sub suspiciunea de complot, vineri, 10 februarie, a fost arestat șeful Serviciului de Administrare a Proprietății al Patriarhiei, părintele Gheorghe Mamaladze, a anunțat luni Procurorul General al Georgiei, Irakli Șotadze.

Procurorul a declarat că, la începutul lunii februarie, un cunoscut al lui Mamaladze a făcut un denunt în care afirma ca parintele l-a rugat sa-l ajute sa obțina cianura. Mamaladze i-a mărturisit că avea nevoie de otrava pentru asasinarea unuia dintre înalții prelați.

Pe 10 februarie, Mamaladze a fost reținut pe aeroportul din Tbilisi, în timp ce incerca sa zboare în Germania, unde este internat la spital capul Bisericii Ortodoxe Georgiene, Patriarhul Ilie al II-lea. În bagajul lui Mamaladze a fost descoperita cianura, iar în timpul perchezițiilor la domiciliu – arme de foc și muniție.

Procurorul general a spus că anchetatorii au o versiunea privind ținta complotului, dar ca aceste informatii nu sunt momentat disponibile pentru public.

Mass-media din Georgia, inclusiv „Rustavi-2”, a speculat că țina asasinatului ar fi Ilie al II-lea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Surse :



 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705